DANISCO kultúrák és oltó

Terméknév

Termékjellemzők

Felhasználási terület

CHOOZIT MA 11

LYO 25 DCU

Gyorsan savanyító kultúra a tej közvetlen beoltására, CO2-t nem képez.

1 tasak ca. 400 - 500 liter tejhez

Friss sajtok (pl. feta és Chevre);

savanyútej-sajt (pl. kvargli);

zárt tésztájú félkemény és kemény sajtok (pl. Comté, Raclette)

CHOOZIT MM 100

LYO 25 DCU

Gyorsan savanyító kultúra, aromát és CO2-t képez.

1 tasak ca. 400 - 500 liter tejhez

Friss sajtok, pl. Chevre, gomolya;

lágy sajtok (pl. Camembert, Brie, kékpenésszel érő sajt),

erjedési vagy röglyukas félkemény sajtok (pl. Gouda, Edam, Tilsiti)

CHOOZIT BT 01

LYO 50 DCU

Gyorsan savanyító kultúra, amely a Choozit MM 100-nál több aromát és CO2-t képez.  

1 tasak ca. 800 - 1.000 liter tejhez

Friss sajt (pl. gomolya);   lágy sajtok  (pl. camembert)

erjedési vagy röglyukas félkemény sajtok (pl. Gouda, Trappista, Tilsiti);

friss fermentált készítmények (pl. tejföl)

PROBAT 222 LYO

 

Gyorsan savanyító heterofermentatív (aroma és CO2 termelő) DL kultúra

Kis kiszerelésben elérhető (10 DCU 100 liter tejhez)

Friss sajtok (pl. gomolya);    félkemény sajtok;

rögös túró és egyéb savanyított tejtermékek (pl. tejföl, író)

CHOOZIT LM 57

LYO 20 DCU

Gáz- és aromatermelő adalékkultúra. 

Összetétel: Leuconostoc mesenteroides subs. mesenteroides.

Olyan termékekhez, amelyeknél kívánatos az intenzív gázképzés,

pl.: kék penésszel érő sajtok

Terméknév

Termékjellemzők

Felhasználási terület

CHOOZIT STAR 26

LYO 50 DCU

Koncentrált, rendkívül gyorsan savanyító, új generációs kultúra, amelyet kifejezetten hevített gyúrt sajtok gyártásához adaptáltak.

1 tasak ca 1.000 liter tejhez

mozzarella,

parenyica,

pizza sajt

CHOOZIT TA 52/54

LYO 50 DCU

Lassan savanyító, koncentrált kultúra, főként stabilizált lágy sajt és félkemény sajt gyártásához.

1 tasak ca. 500 - 1.000 liter tejhez

fehérpenésszel és rúzzsal érő lágy sajtok,

félkemény sajtok

CHOOZIT TA 60

LYO 50 DCU

Gyorsan savanyító, koncentrált kultúra kemény sajtok gyártásához.

Ementáli, Asiago,

egyéb kemény sajtok

CHOOZIT SU-CASU

LYO 50 DCU

Gyorsan savanyító kultúra, elsősorban olasz típusú kemény sajtok gyártásához.

Akkreditált kultúra az eredetvédett Pecorino Sardo gyártásához.

1 tasak 500 – 1.000 liter tejhez

pl. Parmezán,

Grana,

Pecorino

CHOOZIT MY 800

LYO 5 DCU

Különleges savanyító kultúra, mely kiváló aromát és állományt képez.

1 tasak  50 - 100 liter tejhez

Friss, fermentált tejital valamint különleges lágy sajtok (pl. Reblochon) és joghurtsajt (labneh) készítéséhez

CHOOZIT LH 100

LYO 10 DCU

Aromaképző savanyító kultúra;  a gazdag fűszeres aromán kívül az állomány alakításában is szerepe van.   Összetétel: Lactobacillus delbrueckii lactis, Lactobacillus helveticus

Félkemény sajtok,

kemény sajtok

Terméknév

Termékjellemzők

Felhasználási terület

CHOOZIT MA 4001

LYO 25 DCU

Koncentrált savanyító kultúra, amelyet kifejezetten kézműves technológiához adaptáltak.  

1 tasak: 400 - 500 liter tejhez

Friss sajtok (pl. gomolya), lágy sajtok (pl. camembert),

félkemény sajtok, friss fermentált termékek (pl. tejföl)

CHOOZIT ALP D

LYO  50 DCU    

és  LYO 100 DCU

Közepesen gyorsan - gyorsan savanyító kultúra, kevés CO2-t termel.

Összetételénél fogva gazdagabb aromát képez, mint a pusztán mezofil törzsekből álló kultúrák.

50 DCU: 1 tasak ca. 500 liter tejhez;  100 DCU. 1 tasak ca. 1.000 liter tejhez

Erjedési lyukas félkemény és kemény sajtok

CHOOZIT ALP

LYO 100 DCU

Közepesen gyorsan - gyorsan savanyító kultúra, mely CO2-t nem termel. 

Összetételénél fogva gazdagabb aromát képez, mint a pusztán mezofil törzsekből álló kultúrák.

1 tasak ca. 1.000 liter tejhez

Zárt tésztájú félkemény és kemény sajtok gyártásához.

 

CHOOZIT FT 001

LYO 10 DCU

Kifejezetten a feta típusú sajtok gyártásához adaptált, aromaképző kultúra.

1 tasak 100 liter tehéntejhez és 1.000 liter juhtejhez

Feta típusú sajt

CHOOZIT RM 32

LYO 50 DCU

Koncentrált savanyító kultúra félkemény sajtok gyártásához

1 tasak ca. 1.000 liter tejhez

pl. Edam, Gouda

CHOOZIT KAZU1

LYO 50 DCU

Kézműves technológiához adaptált kultúra, mely CO2-t termel és  gazdag aromát képez.

1 tasak ca. 1.000 liter tejhez

Félkemény (alpesi jellegű) sajtok és lágy sajtok

Terméknév

Termékjellemzők

Felhasználási terület

CHOOZIT PC SAM 3

LYO 2 D

Összetétel: Penicillium candidum

Nélkülözhetetlen összetevő a fehérpenésszel érő sajtok készítésénél

Kínálatunkban több fajta kultúra szerepel, különböző paraméterekkel, köztük olyan is, amelyet kifejezetten azért szelektáltak és gyártanak, mert gátolja az idegen penész (Mucor-félék) szaporodását. 

Tradicionális és stabilizált

camembert és brie sajtok

CHOOZIT PC NEIGE

LYO 1 D

CHOOZIT PC 22

LYO 1

CHOOZIT GEO 13

 LYO 2 D

Összetétel: Geotrichum candidum

Jelentős szerepe van a sajt érésében; befolyást gyakorol a sajt külső megjelenésére, aromájára, textúrájára.

Penicillium candidum-mal kombinálva is alkalmazzák; különleges kecskesajtok készítésénél pedig önmagában

Kecsketejből készített sajtok;

camembert és rúzzsal érő sajtok

CHOOZIT GEO 17

LYO 2 D

Elsősorban camembert és brie 

CHOOZIT FR 22

LYO 2 D

Összetétel: Brevibacterium linens

A rúzzsal érő lágy és félkeménysajtok fontos felületi baktériuma, melynek jelentős szerepe van a szín és az aroma kialakításában.

Rúzzsal érő lágy és félkemény sajtok

CHOOZIT PLA

LYO 2 D

Kevert színtenyészet; magas koncentrációban tartalmazza a rúzsflóra kialakításához szükséges törzseket;

Összetétel: Brevibacterium linens, Arthrobacter Nicotinae, Debaryomyces hansenii , Geotrichum candidum.

Rúzzsal érő lágy és félkemény sajtok

P. roqueforti PA

1 tasak 500 lt tejhez

Összetétel: Penicillium roqueforti

Nélkülözhetetlen összetevő a kék penésszel érő sajtok készítésénél

Kínálatunkban több fajta kultúra szerepel, különböző paraméterekkel (pl: szín, enzimatikus aktivitás / aroma intenzitás)

Kék penésszel érő és

dupla (kék&fehér) penésszel

érő sajtok

P. roqueforti PV

1 tasak 500 lt tejhez

P. Roqueforti PS

LYO 10 D

CHOOZIT Eyes 2

LYO 2 D

100% Propionbacterium freundreichii ssp. shermanii,

ami az ementáli típusú és az un. nagy lyukú sajtokban a jellegzetes ízt és lyukazatot kialakítja.

1 tasak ca. 1 - 2.000 liter tejhez

kemény sajt / ementáli,              félkemény / masdaam-leerdam típusú

Terméknév Termékjellemzők Felhasználási terület

Yo-Mix 215

Termofil savanyító kultúra, bifidobaktériumot tartalmaz

Jellemzői:     krémes állomány, enyhe aroma

Habart és pohárban alvasztott fermentált tejitalok

Yo-Mix 401

 

Termofil joghurtkultúra

Jellemzői:     krémes, sűrű állomány, enyhe aroma

Habart és pohárban alvasztott joghurt

Yo-Mix 495

Termofil joghurtkultúra

Jellemzői:      enyhébb aromát és krémes, sűrű állományt képez;  jól viseli az esetlegesen fellépő hőfok-ingadozásokat és nincs savókiválás

Habart és pohárban alvasztott joghurt,

ivójoghurt

Yo-Mix 601

Tradicionális joghurtkultúra

Jellemzői:      gyorsan és erőteljesen savanyít; nagy viszkozitású, krémes, teljes ízhatású joghurt készítésére alkalmas

Habart és pohárban alvasztott joghurt,

ivójoghurt

Yo-Mix 883

 

Termofil joghurtkultúra görög joghurthoz.

A kultúra a Danisco által szabadalmazatott St. thermophilus törzset tartalmaz.  Különlegessége, hogy a rendkívül gyors savanyító képesség enyhe utósavanyodással párosul.

További jellemzők:      rendkívül magas viszkozitás, krémes állomány, enyhe aroma

Habart és pohárban alvasztott joghurt

Terméknév        

Termékjellemzők

Felhasználási terület

HOLDBAC YM-B
LYO 100 DCU

Védőkultúra, mely biológiai úton gátolja az élesztő és a penész szaporodását.                                                                                                                                 

Joghurt  ÉS friss sajtok: mozzarella, gomolya valamint feta                      
HOLDBAC LC
LYO 100 DCU     

Védőkultúra, mely biológiai úton gátolja bizonyos típusú puffadás kialakulásának kockázatát

Félkemény sajt,
ementáli sajt
HOLDBAC Listeria

 

Védőkultúra, mely biológiai úton gátolja a lisztéria szaporodását.

 

 

Rúzzsal érő sajtok

 

A védőkultúrák olyan tejsavbaktérium törzsekből állnak, amelyek képesek megakadályozni a nem kívánatos (pl. romlást okozó) mikroorganizmusok szaporodását. Hosszú évek tapasztalata igazolja biztonságos alkalmazásukat adalékanyagként, valamint bizonyos esetekben a késztermék érzékszervi paramétereire is jó hatással vannak.

Állati eredetű folyékony oltó

(borjú és szarvasmarha oltógyomrából kivont enzim szabványosított paraméterekkel k. oldata)

Az állati eredetű oltóban olyan természetes enzimek (enzimkomplexek) vannak, amelyeket más, iparilag előállított készítmények* nem tartalmaznak; ezek nem csak a legjobb kihozatalt eredményezik, hanem a leggazdagabb aromát is.

Felhasználási terüle:

 

valamennyi sajttípus

       Az állati oltót helyettesítő készítmények:

  • mikrobiális enzimek - fonalas gombák anyagcseretermékei;  előny: olcsó; vegetáriánusok és vallási csoportok is elfogadják

                                                                                                      hátrány: kisebb kihozatal; érés közben keserű íz alakulhat ki

  • géntechnológiai eljárással előállított enzim – a kimozint olyan mikroorganizmusok (élesztő, penészgomba, v. baktérium) állítják elő, amelyekbe az ehhez szüks. genetikai információt/gént kérődző állatok gyomrából ültetik be.

                                                                                 Ilyen készítmény a CHY-MAX és a Maxiren.

                                                                                 Maga az enzimkészítmény/kimozin nem tartalmaz GM mikrobát. 

  • webáruházban: http://www.beerodalom.hu/8-sajtkeszites
  • valamint személyesen az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 1144 Budapest, Remény u. 42.  sz.  alatti áruházában, ill. várhatóan a többi üzletében is.

JOGHURTKULTÚRÁK

Termékleírás

Felhasználási terület

Yo-Mix 215

 

Termofil savanyító kultúra, bifidobaktériumot tartalmaz

1 tasak  50 - 100 liter tejhez

Habart és pohárban alvasztott tej

Yo-Mix 401

 

Joghurtkultúra

1 tasak  ca. 100 liter tejhez

Habart és pohárban alvasztott joghurt

Yo-Mix 883

 

Joghurtkultúra, görög joghurthoz

1 tasak ca. 100 liter tejhez

Joghurt és fermentált tej

SAJTKULTÚRÁK

Termékleírás

Felhasználási terület

PROBAT 222

 

Mezofil aromaképző kultúra

Gyorsan savanyít, jelentős mennyiségű aromát és CO2- t (gázt) termel

1 tasak ca. 50 - 100 liter tejhez

Tejföl, túró,

friss sajtok (pl. gomolya)

félkemény sajtok

CHOOZIT MA 4001

LYO 5 DCU

Kifejezetten kézműves technológiához adaptált kultúra

1 tasak  50  - 100 liter tejhez

Friss sajtok,

lágy sajtok,

félkemény sajtok

CHOOZIT MM 100

LYO 25 DCU

Mezofil aromaképző kultúra

Közepesen gyorsan savanyít, mérsékelt mennyiségű  mennyiségű CO2-t képez. 

1 tasak  400  -  500 liter tejhez

Friss sajtok, lágy sajtok,

félkemény sajtok

CHOOZIT ALP D

LYO 50 DCU

Különleges összetételű sajtkultúra; különösen ajánlott:  alpesi jellegű (hegyi) sajtokhoz

valamint gazdag ízvilágú félkemény sajtokhoz

1 tasak ca. 500 liter tejhez

Félkemény sajtok (pl. gouda, edam);

alpesi jellegű sajtok, ementáli

CHOOZIT FT 001

LYO 10 DCU

Kifejezetten feta típusú  sajtok  gyártásához adaptált, aromaképző kultúra

1 tasak 100 liter tejhez

Feta típusú sajt

ÉRLELŐKULTÚRÁK SAJTKÉSZÍTÉSHEZ

PC 22

 

Érlelő kultúra fehérpenésszel érő (camembert és brie) sajtokhoz,

jellemzői: hófehér szín, gyors növekedés, vékony penészbevonat;

1 tasak:  ca. 250 - 300 liter tejhez

Fehérpenésszel érő (camembert és brie) sajthoz

PC SAM 3

Lyo 2 D

Érlelő kultúra fehérpenésszel érő (camembert és brie) sajtokhoz,

különleges tulajdonsága, hogy gátolja az idegen penész  növekedését ;

1 tasak:  ca. 300 - 600  liter tejhez

Fehérpenésszel érő sajtokhoz

PLA

Lyo 2 D

 

Érlelő kultúra rúzsflórával érő sajtokhoz.

Kevert színtenyészet, amely a Brevibacterium linens-en kívül a rúzsflóra kialakításához

szükséges egyéb mikroorganizmusokat is magas koncentrációban tartalmazza.

1 tasak: 1.000 – 2.000 liter tejhez

Rúzzsal érő lágy sajtok,

rúzzsal érő keményebb állományú sajtok

P.roqueforti   PA

 

Érlelő kultúra kékpenésszel érő sajtokhoz                          

Gyors növekedésű, az erezet színárnyalata szürkés-kék; enyhe, kissé pikáns aroma jellemzi.

1 tasak 500 liter tejhez

Kékpenésszel érő sajtok,

dupla (azaz kék&fehér) penésszel érő sajtok

P.roqueforti   PV

 

Érlelő kultúra kékpenésszel érő sajtokhoz                          

Nagyon gyors növekedésű , az erezet színárnyalata sötétkék-sötétzöld;

rendkívül pikáns aroma és krémes állomány jellemzi.

1 tasak 500 liter tejhez

 

Kékpenésszel érő sajtok,

dupla (kék&fehér) penésszel érő sajtok

NATAMAX® 

Természetes gombaellenes hatású készítmény, amely meggátolja az élesztő és penész szaporodását a sajt felületén. Csak felületkezelésre alkalmazható !!! (permetezéssel vagy bemártással)
Engedélyezett élelmiszeradalék; kód: E235

Kemény- és félkemény sajtok                                  .

2016-2017 © | sajtkeszitoknek.hu
sajtkultúrák, oltóenzim és kellékek sajtkészítéshez